zondag 25 april 2010

De eerste en tweede dag:
Na een perfecte vlucht geland in Washington. Vlot langs de Homeland Security op naar het hotel. Nabij het hotel is een leuke straat met veel eettentjes: de Italiaan was goed.

’s-Morgens op weg voor een tour door Washington. Langs de monumenten van de oud-presidenten Jefferson, Roosevelt en Lincoln (zie foto’s) .


De monumenten van Jefferson en Roosevelt

Bij het Lincolnmonument had ik een kippenvelmoment toen ik op de plek stond waar Martin Luther King zijn “I have a dream” heeft uitgesproken. Direct daarna had ik een soortgelijk moment: de muur met daarop de namen van 58.000 jonge mannen en vrouwen die tussen 1959 en 1975 zijn gesneuveld in Vietnam.

Daarna op naar de Arlington militaire begraafplaats. Zeer indrukwekkend. Jaarlijkse worden daar nog 6000 (ex-)soldaten begraven. Arlington is daarmee de op één na grootse militaire begraafplaats in de US. Nabij New York ligt de grootste; daar komen jaarlijks 7000 graven bij. We hebben het graf van Kennedy bezocht en de wisseling van de wacht bij het graf van de onbekende soldaat meegemaakt.

Deze ceremonie vindt al plaats vanaf 1937, 365 dagen per jaar en 24 uur per dag. Beetje theatraal maar wel erg indrukwekkend.

Daarna een ritje langs het Witte Huis (foto) en toen door naar het Capitool (foto).



Het laatste stukje mocht ik rijden :-)


Op de terugweg passeerden we ook het monument van de tweede wereldoorlog, met daarbij het monument voor de 415.000 gesneuvelde Amerikanen.

Na een goede lunch zijn we teruggegaan naar het Hotel voor een eerste overleg met een vertegenwoordiging van Internet2, de Amerikaanse tegenhanger van Surfnet.

Meet and Greet Surf- en Internet2-vertegenwoordigers:
Internet2 is een not-for-profit-organisatie met een 4-tal belangengroepen:
1 Universiteiten (200),
2 Nationale bibliotheken en een aantal musea,
3 Industry members (een 30-tal van Microsoft en IBM tot start-ups),
4 Network members (33)

Het bestuur wordt voor 3 jaar gekozen, daarnaast zijn er gekozen councils. Er zijn jaarlijks verkiezingen. Men ontvangt jaarlijks circa 40 mln$ memberfees, daarnaast nog 1 a 2 mln$ van de overheid. De organisatie kent 60 fte, vanwege de enorme geografische spreiding maakt men sterk gebruik van collaborationtools zoals video-conferencing.

Internet2 biedt de volgende diensten:
1 High Performance internet,
2 Memberships services zoals publicaties en conferenties (40 per jaar),
3 Middelware-oplossingen via InCommon,
4 Cloud Computing oplossingen.

Hun topics: Scheiden van productienetwerk van onderzoeksnetwerk, federatievorming incl. sterke authenticatie en nog een aantal aspecten die we ook in Nederland tegenkomen.

Wij vertellen over onze contracten met Google en Microsoft waarbij we via Surf-Federatie Google-apps en Live@edu kunnen aanbieden aan het HO en WO. Het is evident: we liggen op een aantal punten voor op dit gebied. Hun interesse is gewekt.
Op onze vraag of zij met Internet2 ook de oceanen over willen wordt positief geantwoord. Instellingen in de USA gaan ook global bijvoorbeeld naar China en het Midden Oosten. Daar wil Internet2 faciliteren in het aanbieden van breedband. Bijkomend aspect is het aanbieden van dataopslag: om politieke redenen willen de universiteiten de data bewust niet in China en het Midden Oosten opslaan maar in de US.
Er zijn meer issues besproken. Er zijn afspraken gemaakt om de komende dagen meer contacten te leggen en in kleinere groepen verder met elkaar te discussiëren.

Morgen, maandag vertrekken we om 8:15 met de metro naar Blackboard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten